Okulásul, hogy többek legyünk 5. rész

tisztelet-szintű-fogalmi-mérő

Értékeimről és jelesül most a  tiszteletről

Téged milyen értékek jellemeznek? Ha az élet egy utazás, a térkép szerepét az az ‘értéktárunk’ tölti be, mely alapján igent mondunk, vagy nemet bizonyos lehetőségekre. Jónak vagy rossznak gondolunk bizonyos megoldásokat.

Azért érdemes végig-gondolnod,  mert ennek a listának a kézben (fejben) tartásával könnyebben és gyorsabban tudsz döntéseket hozni, alternatívát választani, együttműködni másokkal.

Hogyan ismerjük fel és alkalmazzuk az értékeinket viselkedés-szabályozóként? Az élet nagy szervező, s bizony nem könnyű egy-egy helyzetben ‘érték-helyesen’ megnyilvánulni. Sőt, én például nagyon gyakran csak utólag jövök rá, hogy ez, vagy az a lépésem köszönő viszonyban sem volt az értékeimmel.

Ma a tiszteletről:

Egy nagy titok leleplezésével kezdem: a tisztelet az én egyik legönzőbb, leginkább magamnak való értékem. Legfontosabb önvédelmi fegyverem. Az erejére és a használati módjára viszonylag hamar rájöttem.  Az esetek jelentős részében csak annyi respektet kaptam, amennyit én megadtam. Kezdődött a tiszteletteljes köszönéssel. Amikor már nem foghegyről kipréseltem a jónapot-ot, hanem mélyen a szemébe nézve az embereknek, nem figyelve a protokollra, inkább megelőzve a másikat köszöntöttem ismeretlent és ismerőst, azt tapasztalhattam, ezzel szélesre nyitottam az együttműködés kapuját bárkivel.

Majd folytatódott a keresztnév értékének a tudatosulásával: a másik felé irányuló figyelmem egyik leghálásabb megjelenítése, ha a keresztnevén szólítom. A “Kedves Anna“, “Kedves Zsuzsa” gyakran indíja el automatikusan a bizalom “mozgólépcsőjét”.

E két ötlet rámutat a tisztelet pro-aktív erejére. Tiszteletet érezni és kifejezni azért érdemes, mert a reciproka esetek legnagyobb részében pozitív lesz. Ha azonban csak  felvett taktikai elem a viselkedési repertoárodban és nem belülről fakadó, hiteles érzés, készülj rá, hogy könnyen lelepleződhetsz.

pic_tekintely

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s