Okulásul, hogy többek legyünk 4. rész

Értékeimről és jelesül most az  érzékiségről

Ha az élet egy utazás, a térkép szerepét az az ‘értéktárunk’ tölti be, mely alapján igent mondunk, vagy nemet bizonyos lehetőségekre. Jónak vagy rossznak gondolunk bizonyos megoldásokat.

Azért érdemes végig-gondolnod, Téged milyen értékek jellemeznek, mert ennek a listának a kézben (fejben) tartásával könnyebben és gyorsabban tudsz döntéseket hozni, alternatívát választani, együttműködni másokkal.

Persze, az az igazán érdekes kérdés: ‘Hogyan ismerjük fel és alkalmazzuk az értékeinket viselkedés-szabályozóként? Az élet nagy szervező, s bizony nem könnyű egy-egy helyzetben ‘érték-helyesen’ megnyilvánulni. Sőt, én például nagyon gyakran csak utólag jövök rá, hogy ez, vagy az a lépésem köszönő viszonyban sem volt az értékeimmel.

Gyakran tapasztalom azt is, hogy környezetemben valaki úgy ‘papol’ az értékeiről, hogy közben két lábbal gázol át rajtuk cselekedeteivel. Épp az ilyen helyzetek kapcsán jutott az eszembe, hogy az alábbi lista csak úgy lehet az érdekes a számodra, ha azzal sikerül közel hoznom hozzád, hogy láthatóvá teszem ‘működési módjukat” is.

Ma az érzékiségről:

mood-eyes

Üzleti coachként azt vallom, hogy az a jó vállalkozás, ami nem csak az ügyfeleinek szerez örömet, azáltal, hogy kielégíti az igényeiket, nem csak az alkalmazottainak fokozza a jó közérzetét annak révén, hogy életüknek értelmet adó munkát biztosít a számukra, de a létrehozóinak, a tulajdonosainak is mind több érzékét képes megmozgatni.

Miközben a sikeres üzlet kapcsán a csapból is az folyik, hogy a kulcs a számokban van, meg hogy gondoljunk végig mindent fejben, mielőtt belevágunk egy vállalkozásba, … “kövesd az üzleti logikát ” – hallod mindenütt, valójában a piacot, a gazdasági életet a vágyak, törekvések, szándékok mozgatják.

Ha a vállalkozásod legbenső lényegét akarod megragadni, valójában az sem más, mint a benned lévő alkotókészség megtestesülése. Pörczi Zsuzsa írja Kant nyomán: “Míg az érzékiség annak a képessége, hogy képzeteket fogadjunk be, addig az értelem az a képesség, mellyel magunk hozunk létre képzeteket. Ismeretünk az elme két ősforrásából fakad; az első, hogy képzeteket befogadunk (a benyomások receptivitása), a második az a képesség, hogy e képzetek által tárgyat megismerünk.”

Napjainkban egyre többször hallani a jelenben élés fontosságáról, a mindfulnes épp ennek a szinonimája, s az a tartalma, hogy mélyebben, teljes figyelmünkkel veszünk részt a minket érintő folyamatokban, eseményekben.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s