Mit látsz, amikor egy Mercedes-t nézel?

Tévhit, hogy egy autót! A Mercedes Benz vezérigazgatója szerint a legnagyobb versenytársaik nem más autógyárak, – kivéve persze a Tesla, hanem a Google, Apple, Amazon. A szoftverek teljes iparágakat fognak lerombolni a következő öt-tíz évben.

Mercedes-Benz_230_SL_Bj._1964

Az Uber, az egy szoftver, a vállalatnak egyetlen autója sincs, mégis ők a legnagyobb taxiztató cég a földkerekségen. Az Airbnb mára a legnagyobb hotel-szolgáltatóvá vált, úgy, hogy nincs egyetlen szállodája sem. A mesterséges intelligencia robbanásszerűen fejlődik: Az idén a gép megverte a világ legjobb GO játékosát, 10 évvel korábban, mint az előzetesen jósolták.

Az USA-ban a fiatal jogászok már ma sem kapnak munkát, mivel az IBM Watson másodpercek alatt – a 70 %-os pontosságú emberi válaszok helyett – 90 %-os pontossággal válaszol meg nemcsak triviális jogi kérdéseket. Úgyhogy, ha jogi pályára készülsz, felejtsd el gyorsan, a jövőben csak a specialisták fognak megélni…

A Watson ott van a gyógyászatban is. Segítségével 4-szer pontosabban ismerik fel a rákos tüneteket, mintha emberek tennék ezt. A Facebook olyan arcfelismerő rendszert tesztel, mely alaposabban azonosítja a jelzéseinket, mint mi magunk, emberek. 2030-ra a gépek intelligensebbek lesznek nálunk.

Az önirányító autók fogyasztói piaca jövőre megnyílik. Ezzel az elmúlt két évszázadot meghatározó iparág fejlődéstörténete megszakad. Nem lesz szükség a továbbiakban saját autókra. Csak telefonálsz, az autó érted megy, elvisz oda, ahová készülsz, s csak az egy útra eső költségek terhelnek. Nem kell parkolót hajkurásznod, dolgozhatsz utazás közben. Nem kell autóvezetést tanulnunk sem nekünk, sem a gyerekeinknek.

Ez a megoldás radikálisan át fogja rajzolni a városok arculatát. Képzelj el egy települést 90 %-kal kevesebb kocsival. A parkolók helyét fölszánthatjuk, beültethetjük virággal, bokrokkal. Ma 1,2 millióan halnak meg évente közlekedési balesetben. Minden 100 ezer kilométerre jut egy baleset. Ez az arány az önvezetők esetében el fogja érni a 10 millió kilométert. Milliók életét mentve meg.

Az autógyárak várhatóan csődbe mennek. Most, hogy versenyt futnak az idővel, fejlesztéseikkel egyre jobb autókat próbálnak előállítani. Az IT cégek (Tesla, Apple, Google) forradalmian új megoldásokkal előznek. Az ő értelmezésükben a jármű fogalma: számítógép keréken! A Volkswagen és Audi mérnökeinek borsózik a háta, ha meghallják a Tesla szót.

A biztosító társaságoknak azzal kell majd szembenézniük, hogy a biztosítási költségek radikálisan esni fognak, akár a mai egy százalékára. Ebből megélni, gyökeresen más üzleti modellt követel tőlük.

Átalakul az ingatlanpiac is. Ha dolgozhatok utazás közben, szabadabban választhatom meg, hol éljek. Bátrabban választok távolabbi helyet is, ha az szebb, élhetőbb feltételeket kínál. Bár, azzal, hogy az elektromos autók gyártása 2020-tól általánossá válik, a városközpontok is megtisztulnak egy csapásra. Csendesebbek lesznek. Az áramhoz egyre olcsóbb, és egyre tisztább forrásból juthatunk, a szolár-technika turbósebességgel fejlődik.

Tavaly volt az első év, amikor több napenergia-forrás került előállításra, mint fosszilis. Az áramszolgáltatók körmük-szakadtukig próbálják megakadályozni az otthoni áramfejlesztést, de a technika fejlődése maga alá fogja gyűrni őket is hamarosan.

Az olcsó áram segítségével olcsóbb lesz tiszta vízhez is jutni. A sótlanítás ma 2 kWh energiát igény köbméterenként, ami kb. 50 forintba kerül. A világnak készülnie kell arra az időszakra, amikor bárki annyi tisztavízhez juthat, amennyire szüksége lesz extra kiadások nélkül.

Egészségügy: A Tricorder X a Star Trek-ből az otthonainkba költözik még az idén. A biometrikus szűrések a létfontosságú funkcióink folyamatos monitorozásával már a mobiltelefon segítségével biztosítják 45 biomarker alapján bármilyen betegség felismerését (retina, vérkép, légzés funkciók… stb.) Gyakorlatilag a földön minden ember számára hozzáférhetővé téve a legmagasabb szintű orvosi diagnosztikát szinte fillérekért. Az orvostársadalom újraszabhatja a teljes üzlet-stratégiáját.

3D-s nyomtatás. A többmilliós gépek ára tizedére zuhant mára, miközben a gyorsaságuk megszázszorozódott. Az összes nagyobb cipőgyár készül az átállásra. A repülőgépek tartalék-alkatrészei a légikikötőkben kinyomtatva várhatják a cserére szoruló gépeket. S nincs ez másként az űrben sem. A továbbiakban nem lesz szükség nagy alkatrészek macerás szállítására. Azzal, hogy a 3D-s szkennelés beköltözik az okostelefonokba, már mi magunk otthon képesek leszünk bármit ezzel a technikával pótolni magunk körül.

Kínában komplett hatemeletes irodaházat nyomtak már 3D-ben. Iparági jóslatok szerint 2027-re a minket körülvevő tárgyak 10 %-a printelt lesz.

Ha úgy tűnk, hogy technológiai, technikai kérdésekről volt szó eddig, ezt felejtsd el. A 21. században már semmi sem fog működni a múlt századi modellek szerint. Ha üzleti rést keresel magadnak a kitöréshez, tedd fel ezt a kérdést elsőként magadnak: lesz erre egyáltalán igény a jövőben? S ha a válasz igen, azt kérdezd, hogyan lehet ezt elérni a lehető leggyorsabban! Ha nem vihető át a telefonodra, jobb, ha el is felejted egyből.

A hagyományos munkakörök jelentős hányada megszűnik a következő húsz évben. Egyesek ezt az arányt 70-80 %-ra teszik. Persze fognak teremtődni újak is, csak még nem tiszta, milyen kompetenciákkal és milyen arányban ilyen relatíve rövid idő alatt. Például a mezőgazdaságban az olcsó robot technika fel tudja szabadítani hamarosan a harmadik világbeli gazdákat s ők sem kényszerülnek majd arra, hogy egész nap a földet túrják.

Az aeroponikus termelés vízigénye radikálisan lecsökken. Olcsóbb lesz Petri csészében előállítani borjúhúst, mint marhát tenyészteni. A rovarokból elállított protein egyre szélesebb körben válik élelmezési forrássá az emberek idegenkedésének oldására ’alternatív proteinként’ hirdetve.

Az arcunkon felismerhető érzelmek számítógépes elemzése minden politikai vitát transzparensé tesz, mutatva melyik fél hazudik éppen. Arra is fel kell készülnünk, hogy a várható emberi élettartam hossza rapid sebességgel nő. Ma évente kb 3 hónappal hosszabb, s ez az arány hamarosan elérheti az 1:1-et. Az okostelefononok árának radikális csökkenése Afrikában és Ázsiában korábban nem látható felzárkózási lehetőséget rejt magában a tanulni vágyó harmadik világ gyereki számára.  S itt van a bitcoin, az egyetemleges fizetőeszköz, ami ráadásul képes kiiktatni a bankokat is a pénzügyi folyamatokból.

Szóval, tényleg, mit látunk, amikor körülnézünk a gazdaságban, a társadalomban, az emberek közötti kommunikációban. A jövő elkezdődött…

forrás: http://www.growyourclicks.com/p/introduction

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s