A coaching folyamat …

A coaching az egy folyamat. Ez alatt konkrétan azt értem, amit ez az egyszerű mondat tartalmaz: tehát nem egy egyszeri esemény, nem egy pillanatnyi történet, hanem egy szisztematikusan felépített program, amely sajátos – részben csak önmagára jellemző, részben máshonnan átvett – módszerek alkalmazásával éri el a célját. Ez, (mármint az elérendő cél) az esetek legnagyobb részében érdemi változás a kliens hozzáállásában azokhoz a helyzetekhez, – főleg lehetőségekhez – amelyek pozitív változást tesznek lehetővé a számára.

Gyakran kérdezik tőlem a coaching rejtelmei iránt érdeklődők, hogy az én ügyfeleim nem szenvednek gondoktól, nem szembesülnek problémákkal, nekik nincsenek nehézségeik? De, persze – szoktam ilyenkor válaszolni – nekik is vannak kihívások az életükben. Mindenkinek kell indító lökés, hogy külső segítséget kérjen. Csak, – és éppen ebben van ennek a szolgáltatásnak mással össze nem hasonlítható értéke – ők a céljukra fókuszálnak. A változás révén bekövetkező új állapot elérésének az igénye adja a fő hajtóerőt a számukra.

Mindenkinek szüksége van coachra. Változtatni, változni nehéz. Valami újat, jobbat létrehozni, ez befektetést, többlet energiát igényel. Az ügyfeleim a növekedésük segítésére kérnek támogatást tőlem. Legyen szó új, innovatív szolgáltatás bevezetéséről, új telephelyek megnyitásáról, új üzleti modellek bevezetéséről, vagy szimplán bővülésről, hatékonyság fokozásról.

El tudod azt képzelni, hogy megvalósul egy radikális profitnövekedés, vagy létszámbővülés anélkül, hogy ezt ne előzné meg egy érdemi változás ezeknek a folyamatoknak a kezdeményezői gondolkodásmódjában, hozzáállásában? Könnyű belátni, hogy elsőként fejben kell felépíteni mindazt, ami majd megszületik anyagi valójában is.

change

A folyamat az álmokkal, vágyakkal indul. Minden – az emberiség történetében, vagy saját szakterületén, vagy a közvetlen környezetében érdemi fordulatot elérő – személy vissza tudja igazolni az állításomat (Keress rá bátran!), hogy álmai, vágyai adták a kezdő lökést számára.

Én nem szoktam álmodni! Nekem nincsenek kínzó vágyaim! – mondhatod, s a különleges, extra nagyságok extra képességének a kalodájába zárhatod a termékeny álmodozást, a teremtő vágyat. Pedig – hidd el – ez a képesség mindannyiunkban ott szunnyad, benned is, s vannak eszközök az előhívásukra, fejlesztésükre.

Meglepő módon a világra való nyitottság, az érzékelés, az érzékiség fokozása, az érzelmi energiák felszabadítása fog megjutalmazni álomgazdagsággal. Ha minden érzékszerveddel és idegszáladdal benne élsz a téged környező világban, a jelenedben; nem lesznek az éjszakáid álmatlanok. Sütő András, a gyönyörű erdélyi ízekkel gazdag történetek írója árulta el egyszer ihletének forrását. Az ő tolmácsolásában ez anyja szavai szerint így hangzott: „Könnyű álmod lesz fiam, ha megírod a sorsunkat…”

A coaching éppen ezért tekinthető boldogságkereső, boldogságteremtő folyamatnak. Csak meg kell találni a megfelelő kereteket, irányokat!

 

(Rövid részlet készülő könyvemből, mely a váltóállításról fog szólni. Arról, hogyan mehet végbe a Te életedben a megújulás – üzleti – hormonkezeléssel. Hiszen Te is tudod, váltani kell, s ebben az üzleti megoldás a nyerő!  CEO-ból Guruvá válni, ennek a programozása adja könyv fő üzenetét. Most vagy korábban vezető állásúak számára az átalakulásuk programozásáról szól majd a kötet. Tervem szerint túlélési kalauzt írok az üzleti Taigetoszba taszítottaknak. Amire számíthatsz:  Útvonaltervet kínálok a süllyesztőből való meneküléshez. Bemutatom, hogyan juttat el a vízszintes páternoszter a kapuzárási pániktól a teljes megújulásig… Megjelenés hamarosan!)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s