Okulásul, s hogy többek legyünk 2. rész

Értékeimről és jelesül most a  küldetésről

küldetés3

Az első részt azzal indítottam, hogy egy GPS, vagy egy iránytű és egy jó térkép nélkül kockázatos hosszabb ‘felfedező útra’ indulni – hozzátéve – ha az élet egy utazás, akkor a GPS vagy az iránytű szerepét az ‘értékeink térképe’ tölti be, mely alapján igent mondunk, vagy nemet bizonyos lehetőségekre. Jónak vagy rossznak gondolunk bizonyos megoldásokat.

 

Az én értéktérképem második állomása a küldetés. Több okból is. Ezek közül az első eléggé szubjektív: már nagyon régen azt vettem észre, hogy szívesebben vagyok küldetéses emberek társaságában. Velük valahogy jobban telik az idő.

Tisztázzuk persze – mielőtt belemélyedünk a részletekbe – mit is jelent küldetésesnek lenni. Az én értelmezésemben az számít ennek, ha meg tudod fogalmazni életed értelmét és ez túlmutat önmagadon. Mindaddig, amíg törekvéseid határát saját partikuláris világod adja, ez nem éri el a szememben a küldetés küszöbét.

Ha bizonytalan vagy, hogy “átmennél-e a szűrömön”, tudok egy nagyon egyszerű tesztet ennek kiderítésére: Írd meg a saját gyászbeszéded! Kicsit morbid, de segít kideríteni: ki mindenki lehet hálás, hogy összehozta a sorsa veled, mit köszönnének meg barátaid, ismerőseid, partnereid. Vagy milyen űr támad(na) távozásoddal …

küldetés2

A mélyebb ok, ami miatt fontosnak gondolom ezt az értéket, bármily meglepő, az a boldogság-kutatások eredményeiből fakad. A boldogság pszichológiájával foglalkozó szakemberek körében közkeletű felfogás, hogy a boldogságnak három szintjét lehet elkülöníteni.

A rocksztár effektus a pillanat mámoraként írja le az alapszintet. Ez a részegítő lebegés. Ennél tartósabb és mélyebb, az úgynevezett flow élmény, amely egy adott feladat, probléma megoldásában, az alkotásban való teljes feloldódást jelenti.  (boldog vagy, ha tudod, mit jelent, amikor úgy bevonódsz egy munkába, hogy teljesen elveszik az időérzéked, s ki tudod zárni a környezetedet.

A legmélyebb és leghosszabb távon jelen lévő boldogság-szint, amikor egy, a teljes életeden átívelő eszme, ügy, érték szolgálatában telnek a napjaid. No, ezt nevezem én küldetésnek.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s