Okulásul, hogy többek legyünk 3. rész

Értékeimről, s jelesül most a tanulásról

Egy GPS nélkül kockázatos hosszabb ‘felfedező útra’ indulni. Ha az élet egy utazás, ebben a GPS szerepét az ‘értéktérképünk’ tölti be, mely alapján igent mondunk, vagy nemet bizonyos lehetőségekre. Jónak vagy rossznak gondolunk bizonyos megoldásokat.

Azért érdemes végig-gondolnod, Téged milyen értékek jellemeznek, mert ennek a listának a kézben (fejben) tartásával könnyebben és gyorsabban tudsz döntéseket hozni, alternatívát választani, együttműködni másokkal.

Persze, az az igazán érdekes kérdés: ‘Hogyan ismerjük fel és alkalmazzuk az értékeinket viselkedés-szabályozóként? Az élet nagy szervező, s bizony nem könnyű egy-egy helyzetben ‘érték-helyesen’ megnyilvánulni. Sőt, én például nagyon gyakran csak utólag jövök rá, hogy ez, vagy az a lépésem köszönő viszonyban sem volt az értékeimmel.

Gyakran tapasztalom azt is, hogy környezetemben valaki úgy ‘papol’ az értékeiről, hogy közben két lábbal gázol át rajtuk cselekedeteivel. Épp az ilyen helyzetek kapcsán jutott az eszembe, hogy az alábbi lista csak úgy lehet az érdekes a számodra, ha azzal sikerül közel hoznom hozzád, hogy láthatóvá teszem ‘működési módjukat” is.

elements-for-constructing-social-learning-environments

Értékeim listáján a harmadik pozíciót a tanulás fogalja el. 

Hozzá kapcsolódó mottóm szerint nincs az a tapasztalat, ami ne fejlesztene. Lehet, hogy ezzel meglepő dolgot mondok, vagy olyan értelmezését adom ennek az értéknek, amely nem felel meg a tanulás formális, iskolai képzeteinek. hagyományos felfogásának.

Több évtizedes felsőoktatási tapasztalattal a hátam mögött bátran állítom, hogy az emberben meglévő gazdagság szabad kibontakoztatásában a legsúlyosabb fékező erőt nem az alkoholizmus, nem a megbetegítő egészségügy, hanem a tanulás segítésére létrejött intézmények (iskolák) és foglalkozások (tanárság) avítt, improduktív, inkompetens gyakorlata okozza.

Szerte a világban, de különösen itthon az egyik legnagyobb nemzeti potenciálromboló erő az a pedagógiai konzervativizmus és a vele kéz a kézben járó társadalmi érdektelenség, amely a tanulásnak, mint emberi értéknek az alábecsüléséből és félre-értelmezéséből fakad.

A TANULÁS az én értelmezésemben nem jelent többet és mást, mint azt a képességet, hogy cselekedeteimben és a környezetemhez való viszonyomban megpróbálok többé válni, azáltal, hogy egyre mélyebben és egyre átfogóbban leszek képes fejlesztés-orientált kérdéseket feltenni.

Ma a sikeres társadalmakban nem beszélnek oktatásról, tanárságról. A felkent tudás kiváltságos birtokosainak kasztja egyre inkább felszámolódik és a megtanítók. a kioktatók helyét tanulás-támogató és az osztálytermi folyamatokat menedzselő szakemberek veszik át.

Woman Having Videochat With Digital Tablet
Close-up Of Woman Having Video Chat On Digital Tablet In Classroom

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s