Születési rendellenesség és az üzleti agy

otthonszülés
Június 6 az Otthonszülés Világnapja

Ez talán az egyik „legfájdalmasabb” írásom, amit igen nehezen szültem meg … Négy gyerekes családapaként volt módom a szülés/születés misztériumát a legkülönfélébb látószögekből megtapasztalni. Így tehát arra vonatkozóan konkrét és személyes élményem van, hogy egy új élet indulásához különleges összpontosításra és hatalmas erőfeszítésre van szükség.

Sokszor és sokfélét mondtam már cégtulajdonos ügyfeleimnek arra vonatkozóan, hogy megalkotott vállalkozásukra tekintsenek úgy, mint egy gyermekükre, s számtalan jól kamatoztatható felismeréssel lesznek gazdagabb, arra vonatkozóan, hogy mivel tehetik „felnőttebbé”, azaz önjáróbbá a cégüket.

Most azonban a nulladik ponthoz szeretnék visszatérni. Az Egyesült Királyságból származik az adat, (de biztos vagyok benne, hogy itthon is hasonló számokkal találkozhatunk): a szülések fele esetében kerül sor valamilyen beavatkozásra. A kilencedik hónap végén, amikor beindulnak a fájdalmak az idő szorításában kell életre, életekre kiható döntéseket meghozni: legyen természetes, vagy császármetszéses a szülés? Kapjon-e a szülő nő gyógyszert a folyamat gyorsításához, vagy sem?

Minden beavatkozásnak lesz következménye a kismamára és a születendő gyermekre vonatkozóan. Ezek a döntések az idő nyomása alatt, érzelmileg felfokozott körülmények között kell, hogy megszülessenek. A döntés súlyát segít elviselni a „BRAIN” modell. (Brain = agy.)

Formális megközelítésben mondhatnám: kritikus körülmények között is próbálj meg tiszta fejjel gondolkodni. A dolog azonban nem ilyen egyszerű. Mit is jelent valójában a józan, megfontolt döntés?

Kínálkozik egy nagyszerű befektetési lehetőség, ami azonban jól érzékelhető mértékben megterheli a cég kasszáját. Mi zajlik le a lehetőséget elemző üzletember fejében?

B – benefits – Előnyök

Milyen új lehetőségeket, előnyöket rejt az akvizíció? Miért vonzó a döntés következtében létrejövő helyzet?

R – risks – Kockázatok

Kit, mit veszélyeztet és milyen mértékben a várható akció?

A – alternatives – Alternatívák

Vannak egyáltalán? Milyen más utak kínálkoznak a helyzet kezelésére?

I – intuition – Intuíció

Mit súgnak az ösztöneink? A megérzéseink? Minél jobban „benne vagyunk” a történetben, annál gazdagabban érzékeljük a helyzet apróbb mozzanatait, melyek fontos szignálokat jelenthetnek, melyek esetleg el sem jutnak a kognitív szintre…

N – nothing – Nem tenni semmit

Biztos lépéskényszerben vagyunk? Mit okozunk vagy mit érünk el azzal, ha kivárunk? Üzletemberként arra vagyunk szocializálódva, azt tanította meg az élet: ’hozz döntéseket, ne halogass, legyél gyors!’ – no, ez egy másfajta ’parancs’ Nehéz meghallgatni.

Az öt betűs mozaikszó (BRAIN) könnyen megjegyezhető, kritikus körülmények között is ’beugorhat’, teszteld hát az ’erejét’, s te leszel a helyzet ura. Tudni fogod, Te irányítod a céged, s nem fordítva …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s