Aranypénzek a kalapból!

Kollégáim (B. Sugars és M. Wyatt) könyvet készülnek kiadni jövő tavasszal a céges növekedés megtöbbszörözésének mágiájáról: ’Adding zeros to your company isn’t magic’ címmel. A tervezett kötet nyitóképe nagyon elgondolkodtató párhuzamot hoz az üzleti folyamatok és a cirkusz, a bűvészet világa között.

A fösvény álma című produkció lassan másfél száz évvel ezelőtt született és azóta kápráztatja el a nagyérdeműt bárhol bármikor, amikor bemutatásra kerül.  Ez az a varázslat, amikor kiáll egy ember a színpadra (ő a bűvész) és benyúl maga elé a levegőbe és előkap a semmiből egy aranypénzt, amit beledob a maga mellett lévő kalapba. Majd újra a levegőbe kap, és újabb érmét ragad meg, amivel ismét megcsörgeti a kalapot. És így tovább: mozdulatok a semmibe és csak jönnek pénzérmék, csak jönnek…

Kijön az asszisztense is, mellé áll, felveszi a kalapot a kezébe. Látszik, olyan nehéz, alig bírja. Át is önti egy – a színpadon lévő – hordóba. A bűvész csak nem hagyja abba a pénzek kapkodását. Mi több, lemegy a nézők közé. Odanyúl valakinek a füléhez és az mögül kapja ki a következő érmét. A másik nézőnek a gallérja mögött talál egyet. Csak jönnek, csak jönnek az aranyak, amiket feldobál a színpadra, ahol már a hordó is megtelik velük.

A nézők szédülten bámulják: hihetetlen, létezik ilyen? Jó lenne elhinni, mi több; jó egy kicsit ezzel a gondolattal élni, hogy igenis lehet a semmiből pénzt teremteni! Persze az érettebbekben ott fészkel a kisördög: „Ez biztosan csak valamiféle trükk!” Ha nem lenne trükk és ezt meg tudná tenni valaki a valóságban, nem lenne szüksége arra, hogy a színpadon „bohóckodjon”!

De van csoda, csak nem ott, ahol a legtöbben gondolnánk! A misztikus ebben a produkcióban az előkészítés alapossága, a felkészülés, a csapatmunka, az óramű pontosságú kivitelezés… Hány és hány ezer órát gyakorolt a bűvész, hogyan tartsa úgy a kezét, hogy az emberek azt lássák: a levegőből, azaz a semmiből kapja elő az érméket. Az inasa, akinek kulcsszerep jut a meggyőzésben, a csapattagok, akik színfalak mögött láthatatlanul teszik a dolgukat!

Látszik már, honnan jön az extra profit, a korlátlan növekedés egy vállalkozásba? Igen, a hatás-gyakorlás vizualizálásából, az elképzelés pontos tervbe öntéséből, a terv következetes kivitelezéséből, az ehhez szükséges lépések begyakorlásából, az összehangoltságból, abból az igényből, hogy a „produkció” azaz cégünk terméke, szolgáltatása tényleg elámítsa minőségével, kidolgozottságával, hasznosságával a nagyérdeműt, azaz a fogyasztót, ügyfelet, klienst: tényleg jobb lehet az életük annál, ahogy azt most élik!

Ha egy vállalkozásnak beüt és szárnyalni kezd a cég, hajlamosak vagyunk arra gondolni, itt valami svindli van a dologban. Az Apple-t angyalok segítették az egekbe röpíteni, az Amazon-t a csillagok segítik és a Google különleges energia-tér közepére telepítette a központját. Igen, ezek kétség nélküli tények, ez bizony így van mind a három vállalkozás esetében, biztos helyről tudom: ezek a cégek egyetlen mozzanatát sem vették félvállról az ügyfél-élmény megteremtésének, a vevői igényeket meghaladó szolgáltatás megvalósításának, a sziszifuszi háttérmunkának.

Te is utánuk tudod csinálni: éjszaka osonj ki az ablakod elé, amikor csillagos az ég, vigyél magaddal két kalapot, amibe a két kezed dugod és a fogaid között legyen egy aranygyűrű. Ha így vársz két és fél órát, hidd el, az eredmény nem marad el!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s