A fenntartható divat előre mutató üzleti megoldásai

Mi, magyar üzleti coachok néhány hónappal ezelőtt jószolgálati coaching programot hirdettünk civil szervezetek számára. Itt kerültünk kapcsolatba a Nemzeti Divat Ligával és annak kitűnő vezetőjével, dr Walek Gabriellával.

Gabi beavatott bennünket programja előkészületeibe: a fenntartható divat nemzetközi hete szervezése töltötte ki a mindennapjait. Mivel túl vagyunk a programon s ott voltam, teljes felelősséggel állíthatom: remekül sikerült.

Mit hoztam magammal a konferenciáról?

1. A fenntartható divat etikus.

Etikus a partnereivel, a beszállítóival. Ahogy az egyik hozzám hasonlóan őszes homlokú olasz eladó fogalmazott: bocsánatot kell kérnie a fiataloktól, mert évtizedeken keresztül figyelmen kívül hagyta a morális oldalát a divat-biznisznek. Most látja, mennyire nem volt korrekt a felhasznált anyagok előállítóival, vagy az elkészült ruhák használóval szemben az a munkamód, hozzáállás, amivel az egész szektor működött.

2. A fenntartható divat környezet-tudatos

Víz- és anyaghasználatban, az újrahasznosíthatóság terén előremutató megoldásokkal igyekszik a környezeti terhelést csökkenteni, kisebbre venni azt a bizonyos lábnyomot! Ehhez kapcsolódóan az egyik vitapontként az került elő, hogy a jövőért érzett felelősség drágább.

Ha azonban az előző gondolatokhoz visszatérünk, beláthatjuk, nem arról van szó, hogy bármivel is olcsóbb lenne figyelmen kívül hagyni a környezetvédelmi megfontolásokat, hiszen csak az a kérdés vár válaszra: kinek is számít olcsóbbnak, ja és mikor, ki fogja megfizetni az így kispórolt kockázatkezelés költségét!

Az előnyt a gyermekeinktől lopjuk el. Autóhoz is kétféleképpen juthatunk: vagy összespóroljuk az árát és elmegyünk a szalonba, s kifizetjük. Ez az egyik út, és van a másik is, ami sokkal “olcsóbb” és “gyorsabb” megoldás: el is lophatjuk az utcáról a nekünk tetsző verdát…

A ruhaiparban és divat világában is a profit az Isten, mint minden más ágazatában a gazdaságnak, csakhogy ennek az “Isten”-nek három arca van, amiből a “P1” – a pénz – csak az egyik. S a ‘reformáció‘ hívei azzal felismeréssel fordulnak Istenükhöz, hogy tisztelik annak két másik megjelenését is: P2 – people – emberek, P3 – planet – a föld.

3. A fenntartható divat partner-központú

Ahhoz, hogy új felelős termelési és értékesítési láncok jöjjenek létre fokozott üzleti és emberi kommunikációra van szükség, melynek van néhány nagyon értékes vonása. Ezek közül az első az elszámoltathatóság, az átláthatóság. Olyan partnerek tudnak együttműködni például a maradék nélküli anyaghasználat megvalósításában, akik megosztják egymással a termék-előállítási megoldásaikat, üzleti ötleteiket.

Másodikként itt van a hitelesség. Tartósan és bizonyíthatóan képesnek kell lenni a fenti értékek elkötelezett és felelős képviseletére. De ebbe a sorba tartozik a bizalom kérdése is. Országokon átívelő, szektorok sorát érintő rendszerek csúcsán ülnek a divattervezők. A vegyipar, a mezőgazdaság, a gépgyártás a hardver oldalon. A média, oktatás, kereskedelem a másikon. Számtalan olyan szakmai részkérdés adódhat, amelyben a partnerek között a belátás, az érvek elfogadása meg kell, hogy előzze a teljes bizonyosságot. Ez pedig bizalom nélkül nem megy!

4. A fenntartható divat találkozik a fogyasztók preferenciáival

A fenntartható divat dizájnerei is vonzó, a fogyasztók ízlését kiszolgáló ruhákat kell, hogy alkossanak, mert az lenne csak az igazán önellentmondás, ha ezzel a nagy öntudattal a piacon értékesíthetetlen termékek gyártása folyna, egyből a kukába …

A konferencia ausztrál és amerikai előadói meggyőző statisztikákat mutattak arról, hogy az emberek hajlandóak többet fizetni, ha vásárlásukkal kifejezhetik a környezetért érzett felelősségüket. (Valószínű, nincs ez másként Magyarországon sem!)

5. A fenntartható divat biztos jövő előtt áll …

… mert a megosztáson alapuló (shared economy) elvei szerint szerveződik. Olyan innovációs műhelyek szerveződnek szerte a világban – és főleg Olaszországban, ami, mint tudjuk divat-nagyhatalom, – ahol a jövő dizájnerei megérthetik, megtanulhatják, kipróbálhatják, mit is jelent  integrált rendszerekben alkotni, partner-hálózatokat létrehozni és működtetni, megfontoltan bánni anyaggal, energiával…

A jelenlevők arra tették le a voksukat, hogy a piac a ‘lassuló’  (vagy tudatos) fogyasztás irányába változik. Az emberek a vásárlási döntéseiket megfontoltabban fogják meghozni és ezzel válnak szövetségeseivé az új törekvéseknek.

A fenntarthatóság nem az egyetlen trend a divat világában. Vannak márkák, amelyek, akik máshová teszik az üzleti megoldásaikban a hangsúlyt. Új tendenciának számít például az un. gyors divat. Korábban a nagy divatházak jellegzetesen négy kollekcióval jöttek elő egy évben. Volt téli, tavaszi, nyári és őszi összeállításuk. Ezzel szemben az új trend képviselői nyolc hetenként dobnak piacra új és még újabb kollekciókat.

Fenntartható divat

S ami nem került kimondásra a konferencián …

… de mélyen hasító felismerésem: nem a vásárlói tudatosság lesz a hajtóereje a fenntartható divatnak. Vagy nem abban az értelemben, ahogy az ágazat szakemberei erről beszéltek.

A divat mindig is az érzékekről, a hatáskeltésről, az örömről, a boldogságról fog szólni. Csakhogy a boldogság több szinten létezik. A pillanatnyi attraktivitás mellett (“elájulok, milyen bombajól nézel ki!”), létezik egy következő boldogság-szint, amikor rácsodálkozom: “jé, ebben nincs állati eredetű anyag egy centiméternyi sem?!”, “…s ezt te tényleg magad varrtad?”.

A divat újra az lesz, ami születésekor volt: gazdag kifejezése annak, mi melyik horda, törzs tagjai vagyunk. Milyen értékeket követünk, mire számíthatnak azok, akikkel együttműködünk, már abból kiolvasva mindezt, ahogy megjelenünk… Szóval a fenntartható divat is út a boldogsághoz, csak megemelt szinten.

Referencia: Tekintsd meg Edwina Wang rövid videóját, mely a rendezvény részvevőivel készült egy perces interjúkat tartalmazza.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s