Indítsd el a Te saját (KKV)-gazdaságmentő csomagodat!

avagy mi számít felelős fogyasztói magatartásnak pandémia idején?

( jegyzet)

podcast

Minden hírforrás, tájékoztatási csatorna ettől visszhangzik. A rádiók, televíziók, az online hírportálok szakadatlanul erről cikkeznek, hogy a kormányok előtt az a drámai döntési szituáció van, melyet cinikusan így fogalmazhatunk meg: „az embereket, vagy a gazdaságot tegyük-e lélegeztető gépre?” 

Igen, mert ami jó az egészségvédelem szempontjából az fullasztja a gazdaságot, s ami jó a gazdaságnak, az fokozza a járványveszélyt! Ez az ellentmondás azonban rejtve hagyja azt a kilábalási lehetőséget, aminek a birtokosai mi, emberek vagyunk: Ahogy a természeti károkozás hatásának a csillapításában a környezettudatos magatartás általános elterjedése lesz az egyik legerősebb kárelhárító eszköz, ugyanúgy a mi egészségtudatos, preventív magatartásunk is jelentős mértékben tudja tehermentesíteni egy ország egészségügyi ellátó-rendszerét.

Tehetünk-e mi, emberek annak érdekében, hogy ne omoljon össze a gazdaság? Együtt, összefogva meg tudjuk állítani a válságot, harsogja a kormánypropaganda, a gödör peremébe kapaszkodó önkormányzatok kezét taposva. Lehet, hogy megállítani nem is, de fékezni mindenképp van módunk nagyobb szolidaritással, kölcsönös érdekbeszámítással, a helyi értékeink védelmével.

Az köztudott, hogy a kis- és közepes vállalkozások „egészsége” az alapja a gazdaság teljesítőképességének. Szerepük meghatározó a nemzeti össztermék-(GDP) előállításban, a foglalkoztatásban. Nincs olyan magyar család, amelynek a szűkebb környezetében ne volna valaki, aki hálózati marketinggel (multi leveles termékértékesítés), rövid távú szálláshely-kiadással (AIRBNB), valamilyen, magánszemélyek által igénybe vett lokális szolgáltatással (jógaoktatás, nyelvtanítás, masszázs stb) tartaná el magát, biztosítana egzisztenciát a családjának és a csapatának. És persze a magyar emberek létalapja foszlott semmivé a vendéglátásban, turisztikában beállt vákuum következtében.

Elfogadható-e, hogy összekulcsolt kézzel, sopánkodva hajtogatjuk: „szegény vállalkozók, igazán megsegíthetné őket az állam!” – miközben persze az fontos, hogy közmegegyezéssel több, nagyobb pénzbeli támogatás is jusson a piacon kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozásoknak, szemben a ki nem érdemelt monopóliumokon és eltorzított szabályozások védelmében, átláthatatlan politikai szálakon ácsingózó mamutok pumpálása helyett.

Arra, hogy egy működő vállalkozás hogyan menthető meg válság idején, nincsenek forgatókönyvek, pláne, hogy a krízis mélységéről és elhúzódásának hosszáról sincsenek megbízható előrejelzések. Az azonban egyértelmű, hogy a világ nem ugyanoda fog visszaérkezni a sötét fellegek elmenetele után, ahol a vihar lecsapott. Föltételezhetően több online és digitális megoldás könnyíti meg majd az ügyfelekkel, a vevőkkel való kapcsolattartást, várhatóan egyszerűbben és jobban lehet majd üzletelni adatokkal, információkkal, mint komoly természeti erőforrást és élőmunkát igénylő szolgáltatásokkal. Számtalan hagyományos piacot és szakmát fog majd gyökerestől felforgatni a virtuális valóság és a 3D-s nyomtatás.

Egy dolog azonban biztosan nem fog változni: emberek kötnek üzletet emberekkel, s a tényleges üzleti sikerek, a valódi piaci viszonyok között növekedésre képes vállalkozások teljesítménye mögött mindig az alkotó emberi kreativitást és az ügyfelek jobb kiszolgálását fogjuk találni. S itt jön képbe a valódi (kkv)gazdaságmentő csomag szerepe!

Ezt a mentőcsomagot nekünk fogyasztóknak, vásárlóknak, ügyfeleknek, klienseknek saját magunknak kell összeállítanunk és „működtetnünk”. És ez ráadásul teljesen ingyen van. Sőt, a világban korlátlanul rendelkezésre álló, megújulásra képes erőforrásból táplálkozik. Ez az erőforrás a bizalom, a kedvesség, a hála…A bizalom bizalmat szül, a kedvesség ragadós és a hála rengeteg pozitív energiát tud mozgósítani.

Tehát mit tehetsz a kisvállalkozások tulajdonosainak támogatása érdekében a közvetlen környezetedben? 

Itt található a gyors és egyszerű lépések listája:

  • Oszd meg kedvenc boltjaid vagy szolgáltatóid webhelyét a saját közösségi média platformjaidon. Mondd el az embereknek, miért szereted a termékeiket vagy szolgáltatásaikat, és ösztönözd őket arra, hogy hasonló információkat tegyenek ők is közzé.
  • Írj egy 5 csillagos értékelést a webhelyükön vagy más közösségi fórumon, ami lehet a kerületi újság, bármilyen vásárlói csoport a közöségi platformokon
  • Oszd meg a vásárlási tapasztalataidat barátaiddal, kollégáiddal, bátran ajánlva a vállalkozást opcióként a közvetlen környezetedben
  • Kövesd kedvenc vállalkozásaidat a közösségi médiában, és figyeld a bejegyzéseiket és a frissítéseket
  • Iratkozz fel üzleti hírlevélre vagy e-mailes marketingre, hogy megoszthasd a híreiket az ismerőseiddel
  • Keress helyi, környékbeli alternatívát azokra a termékekre vagy szolgáltatásokra, amelyekre a múltban nagy távolságból kínáltak megoldást a számodra
  • Vidd át költségvetésed egy részét a nagy diszkontoktól a szomszéd utcában lévő üzletbe

Ezek az egyszerű „fogások”, apró lépések rengeteget jelenthetnek azoknak, akikre irányulnak, miközben az alkalmazásuk, a gyakorlásuk csupán néhány percet igényel tőlünk. Az persze tény, hogy   a „KKV-mentőcsomagunk” nagy része a kiadásainkhoz és a vásárlásokhoz kapcsolódik, de hidd el, azzal, hogy felvállalod a fenti programot, hogy nagyköveti feladatokat látsz el a látókörödben lévő vállalkozások számára, hatalmas támogatást nyújthatsz számukra, esetenként akár a túlélésüket is neked köszönhetik majd ezáltal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s